16 Augusti - Vena

Denna dag satte jag allt på ett kort och drog 26 mil österut för att försöka hitta Ljusgul höfjäril innan säsongen är över. Såg en rapportering på Artportalen den 13e där 3 personer hade sett 6 individer vid Vena öster om Hultsfred. Vädret skulle vara 21 grader och 4 sekundmeter - perfekt... Varmt var det men blåste ordentligt - bakläxa till yr och smhi...


Spanade först runt kring en museijärnväg men sedan vidare längs banvallen. Här flög det friskt och söderläge var det dessutom. Nu var det bara att ha tålamod.


En Svingelgräsfjäril men mest flög det Nässelfjäril, Rovfjäril och Rapsfjäril.


Flockfibbla stod för den täta gula prakten.


Efter ngn halvtimma ser jag något gult och mycket snabbt som skannar av slänten fram och tillbaka. Alldeles för snabb flykt för att vara Citronfjäril. Springer längs vallen för att hänga med för här går det undan ordentligt! Efter en stund sätter den sig. Äntligen! Ljusgul höfjäril. Har läst och förundrats över denna fjäril i flera år. Dyker upp på främst Lusernfält i Skåne, Öland och Gotland. Klart mindre än Citronfjäril och ihärdigare, mer målmedveten och rak flykt än de andra vitfjärilarna trots att de kan flyga på de med men så är Ljusgul höfjäril migrant och måste kunna stå emot vindar för att nå sina mål.


Nu går det en stund och jag går fram och tillbaka och letar.
Ett ockragult rovfly dyker upp.
Tankarna mal. När är det dags att dra sig hemåt? Dyker det upp någon med ljusgul höfjäril? Hur många finns det här? Kämpa på och koncentrera dig!


Efter en stund dyker en ny individ upp! Här var det kanonläge för fler bilder men plötsligt kom en Nässelfjäril och flög på Höfjärilen som stack iväg som en raket...


Satt i korta etapper.


Kring rälsen flög Storfläckig pärlemorfjäril som gillar när det är torrt, varmt och platt.


Så var det dags att ge upp. 3 timmar på lokalen och nu en bilresa på 3,5timmar väntade nu. En Storfläckig pärlemorfjäril sög fukt/salt på grusvägen vid bilen. Fick upp denna skönhet på handen. Den brukar vara väldigt svår att komma nära och glidflyger ofta elegant iväg 5-10 meter på studs.


Undersidan pryds av stora silverfläckar. De sista 2 bilderna är tagna med standardobjektivet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar