29 Juni - Fjärilsvägen


Fjärilsvägen ligger väster om Älvkarleby och öster om Gävle. Det är en 3 kilometer lång grusvägsträcka genom skogsmark med hyggen tätt inpå. Det är Sveriges förmodligen fjärilstätaste område. Denna dag var det över 40 grader och blåste ingenting. Fjärilarna var ordentligt uppvärmda redan från 07.00 och det var svårt att ta några spektakulära bilder. Som synes satt de flesta på marken och sökte fukt i hettan så det var inte bara jag som hade jobbigt med värmen! :)


Klöverblåvinge.


Ljungblåvinge.


Midsommarblåvinge. Saknas i Bohuslän, Halland, Småland, Skåne, Blekinge men flyger annars allmänt upp till fjällkedjan. Vanligast är den på Öland, Gästrikland, Dalarna, Värmland.


Vacker brun ovansida med gula kantfläckar.


Skogsnätfjäril.


Skogspärlemorfjäril/hane. Se de tydliga doftstråken på framvingens 2a och 3e vingribba. Enda gången de landade var på grusvägen för att suga fukt.


Skogspärlemorfjäril svalkar av sig i hettan genom att fälla ihop vingarna. Man ser ändå hur beredd den är att flyga iväg om minst fara väntar.


Sotnätfjäril lever kring fuktängar/rikemanskärr där Vänderot är värdväxten.


Violett blåvinge.


Älggräspärlemorfjäril.


Ängsblåvinge.


Ängspärlemorfjäril. Jag har jagat Skogs/Ängspärlemorfjäril i snart 3 år på den perfekta bilden och jakten fortsätter...


Ängspärlemorfjäril är svår att fotografera då den likt Skogspärlemorfjäril reagerar på minsta rörelse och flyger mycket snabbt och långt när den väl sticker iväg.


March calling! We have landed safely.... Ängssmygare - törstig som alla andra...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar