22 juni - Fagersta

Kring Fagersta flyger veronikanätfjärilen som är Sveriges mest hotade dagfjäril. Det uppskattas sammanlagt till endast 200-300 reproducerande individer fördelade på bara 2 metapopulationer i Sverige. Naturvårdsverket har lagt upp en ny 3-årsplan för att försöka rädda den svenska underarten. Annars riskerar den att försvinna från Sverige för alltid. Inplantering har skett på mga ställen men den mellaneuropeiska varianten är inte anpassad till den korta vegetationstiden som råder i Sverige. Den trivs i lågväxta, blomrika hyggesliknande öppningar i skogsmark. Igenväxning och igenplantering är ett stort hot mot sådana här marker. Det krävs också att inte området skuggas för mycket då mikroklimatet blir skuggigt och kallt. Man kan nästan se att det är en naturtyp som var mer vanlig förr.


Här kan det finnas båda skogsnätfjäril och sotnätfjäril som är lik veronikan men det flög ingenting när jag kom fram. Efter en liten stund dök ett klockrent ex av veronikanätfjäril upp!! Den födosökte och värmde vingarna om vartannat. Följde den i några minuter o vi fann nog varandra för plötsligt ville den upp på handen och dricka saltvatten! Efter en stund försökte jag få den att krypa över till en blomma men den var inte intresserad. Stort att möta Veronikan på detta sätt!












Ser ut som en skogsväg från 1800-talet och en Deja-Vu till naturens museum men lokalen har blivit hårt exploaterad av skådare och fotografer vilket kan ha skadat populationen ...


Brun blåvinge är en flitig blombesökare och befinner sig sällan långt från olika nävor som
är värdväxt.


Här på skogsnäva.


Sådan här hyggesmark är biotop även för vitgräsfjäril.
Såhär ser det ut när man plöstligt fått syn på en individ som tillfälligt landat.
Ofta kommer man inte närmare än såhär innan den fortsätter sin rastlösa flykt mellan de soliga partierna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar