22-24 Juni - Borrmossen

Nu väntade utmaningen som jag fruktat sedan denna tur lades upp! :D Myrar, hetta o gassande sol uppifrån, flugor, bromsar, myggor, fästingar, porös mark och fjärilar som inte går att smyga på. Hur förbereder man sig för detta? Lånade ett myggmedel av kompisen, laddade upp med mkt vätska. Scarfen på. Målet var att hitta friggas pärlemorfjäril, svartringlad pärlemorfjäril, svavelgul höfjäril, tallgräsfjäril och violett blåvinge bla. Ett galleri från denna otroligt vackra miljö. OBS det fanns knappt några myggor, flugor o bromsar alls. Flyger nog senare på sommaren som ngn sa.
Först uppenbarar sig prydlig pärlemorfjäril. Den är allmän och vanlig i många olika biotoper där värdväxten viol finns.
Kring denna gata genom landskapet flög pärlemorfjärilarna jag såg.


Prydlig pärlemorfjäril.


Jämför med individen ovan. Detta är den mer nordliga varianten som är klart mörkare ovan. När man kommer upp mot fjällregionen blir den åter ljus likt den i söder!


Svartringlad pärlemorfjäril flyger vid den mer vindskyddade delen av myren. Mellan tallarna och lågt nära vegetationen. Detta är en utpräglad myrfjäril.


Svartringlad pärlemorfjäril.


Hona av violett blåvinge. Även den flög helst i skogsprtiet nära vägen istället för ute på öppna myren.
Tallgräsfjärilmiljö.


Tallgräsfjäril finns på myr/mossmark med tallar. Ger ett stort, grått fladdrande intryck! Den är stor ca 5 cm och ger ett stort, grått fladdrande intryck. Såg vid flera tillfällen då den flög upp o ned längs tallarna som en småfågel på jakt efter artfränder. Det känns som den är en av de mer isolerade fjärilana då den flyger på denna otillgängliga mark. Höll på att skriva ogästvänliga mark men här var ju väldigt vackert och avskilt.


Mäktigt tuvullslandskap.


Som större vitgula runda lappar syns svavelgul höfjäril på myrmarker. Det är en mkt stark flygare och även om det är motvind så flyger den nästan rakt fram. Den är svår att komma nära men den var tallrik här. Ett 20-tal individer sågs.


Vid vägkanten.


Svårfotad violett blåvinge ute på den gassande myren.
Smyger på en Svavelgul höfjäril när solen är i moln. Rörde mig s-å l-å-n-g-s-a-m-t d-e-t b-a-r-a g-i-c-k!


Till slut var jag så här nära.


Vid väggrenarna kring myren går att hitta många andra arter.
Här en lysande silverblåvinge.


Hona av svartfläckig glanssmygare.


Då jag skulle tillbaka för att äta och dricka liten vid bilen såg jag detta vitvingepar som precis träffats. Har aldrig sett ngt sådant här kärlekspar tidigare men de riktigt undersökte varandra. Mötte varandra med antenner och framben. Här kan man se hanen till höger uppvakta med sugsnabeln. Det är kännetecknande för ängsvitvinge. Mycket tid och kraft går åt vid uppvaktningen och det tar en stund för honan att bestämma sig för att det är rätt art och en bra partner.


Myrpärlemorfjäril.


Vitgräsfjäril.


In-Action - älggräspärlemorfjäril med myrpärlemorfjäril i bakgrunden på kråkklöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar